petek, 14. oktober 2011

Po cesti bratstva in enotnosti - Turli tava

Turli tava je (mislim, da) turškega izvora, gre pa za en kup mešane zelenajve (ter mesa v originalu) pečene v glineni posodi (kar naj bi tudi samo ime pomenilo).

Naša različica je vsebovala:
-približno 4 liste glavnatega ohrovta
-pol malancana
-pol bučke
-pol kolerabe
-dve pesti stročjega fižola
-pol paprike
-en krompir
-čebulo
-strok ali dva česna
-približno 5 oker (bamij)
-olje
-dva paradižnika (lahko tudi dva pelata iz konzerve)
-čajno žlico Marmite-a
-sol, poper
-čajno žlico mlete paprike
-jedilno žlico koruznega škroba

Vse sestavine narežemo na majhne kose. Na olju preprazimo čebulo, postopno dodajamo zelenjavo (razem paradižnika) ter vse skupaj malo prepražimo. Dodamo začimbe in paradižnik, zgostimo s koruznim škrobom ter vse skupaj prestavimo v glineno posodo. Malce zalijemo z vodo, ter pokrito pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro, da se vse skupaj zmehča in skoraj razkuha (čas pečenja je odvisen od velikosti zelenjave ter velikosti posode). Nato posodo odkrijemo, ter odkrito pečemo še kakšne pol ure, da se na vrhu malo zapeče in zgosti. Končna jed ne sme biti preredka.

Komentar: Za tiste ki ne vedo - Marmite je kvasov izvleček, obogaten z vitamini B kompleksa. Zadeva je precej slana in ima nek specifičen okus (predvsem slan:). Kupi se ga v Veliki Britaniji, za ostale dežele nisem sigurna kje se ga da dobit. Na slovenskih forumih sem zasledila da se ljudje večinoma zgražajo nad njim, ker se ga po angleško je namazanega na kruh/toast (kar je precej odvratno, po mojem mnenju). Je pa Marmite odličen v raznih čorbah in omakah, kjer se ga lahko uporabi namesto soli in da nek tak malce mesnat okus (moj dragi pravi da ima okus po zažganem:).

Ni komentarjev:

Objavite komentar