nedelja, 22. avgust 2010

Tortilje z gobami in papriko

Sestavine:
tortilje
manjša čebula
dva stroka česna
150 dag šampinjonov
jedilna žlica koruze
rdeča paprika
timijan
mleta rdeča paprika
kajenski poper
olje, sol

Čebulo in česen popražimo na malce olja, da postekleni, dodamo narezane gobe ter popražimo. Dodamo še ostalo zelenjavo ter začimbe ter pražimo nekaj minut.
Tortilje za pol minute damo v vročo pečico (ali pa za nekaj sekund v mikrovalovno pečico), vzamemo ven, jih nadevamo s popraženo zelenjavo ter prelijemo s salso. Zraven ponudimo gvakamole in posujemo z narezanim koriandrom.

Salso naredimo takole:
Sestavine:
pločevinka pelatov (ali 400g svežega paradižnika)
polovica čebule
dva stroka česna
feferon (ali dva, po želji)
sok limete
ščepec dimljene mlete paprike
olivno olje, sol

Čebulo, česen in feferon popražimo na olju, dodamo pelate in začimbe. Na nizkem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti.

Če imamo čas, napolnjene tortilje posujemo z veganskim sirom ter damo v pečico za nekaj minut, da se lepo zapečejo.

3 komentarji:

  1. Hvala za recepte. Rad bi le opozoril, da torilje niso vege, vsebujejo namreč dodatke, ki so mesnega izvora. Preveri E-je.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo,

    tudi sama sem kar nekaj časa jedla vegansko. Sedaj poskušam ponovno preiti na ta način prehranjevanja, vendar sem že malo out :) Spomnim se, da se je včasih dobil veganski sir, v Šparu, Mercatorju, potem pa so ga nehali delati (imenoval se je Edamer, ali nekaj podobnega in je bil narejen iz rastlinskih maščob). Prosila bi za pomoč, kakšen veganski sir uporabljate, proizvajalec in kje ga kupite. Siru se res najtežje odpovem, razni siri iz soje pa ne pridejo v poštev, ker sem nanjo alergična. Hvala za odgovor, Tina

    OdgovoriIzbriši
  3. Glede sira tezko kaj svetujem, ker raznih sirnih nadomestkov skoraj ne uporabljam. Edina stvar ki mi je vsec je "nutritional yeast" neke vrste kvasovi kosmici ki se dodajo jedem in imajo okus podoben parmezanu. Tudi kar se tice proizvajalca tezko kaj povem, ker ne zivim v Sloveniji in je tam ponudba drugacna. Mogoce ima kdo od bralcev kaksen nasvet?

    OdgovoriIzbriši