torek, 8. junij 2010

Falafel

Obožujem falafel. Razmeroma hitro se ga da pripraviti v velikih količinah in ponavadi ga jemo za zajtrk, kosilo in večerjo. Falafel se lahko tudi zamrzne in potem na hitro pogreje v pečici. Tokrat sem v maso dodala pecilni prašek, kar naredi falafel bolj rahel, če delamo brez praška so kroglice bolj drobljive. Okusno v obeh primerih, le tekstura je malo drugačna.

Najprej spečemo pita kruhke:
Sestavine:
200 g ostre moke
čajna žlica suhega kvasa
kozarec mlačne vode
žlica olja
sol

V moko naredimo jamico in vanjo damo kvas, sol in olje. Počasi dodajamo mlačno vodo in zamesimo testo. Po potrebi dodajamo vodo ali moko, testo mora biti gnetljivo in ne premokro. Zgneteno testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in damo počivat na toplo za približno eno uro, oziroma dokler ne naraste.

Ko je količina testa podvojena, ga spet zgnetemo na pomokani površini ter ga razdelimo na majhne kroglice (približne velikosti tenis žogice). Kroglice razvaljamo na pol cm debeline in dajemo na pekač. Pita kruhke nato pečemo v pečici na 220 stopinjah, približno 5 minut, da se napihnejo. Ko jih vzamemo iz pečice jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se zmehčajo.
Falafel:
Sestavine: 500g suhe čičerike
2 manjši čebuli
7 strokov česna
pest sesekljanega peteršilja
pest sesekljanega koriandra (listi)
čajna žlica pecilnega praška
pol skodelice moke
sol
2 čajni žlici mletega kumina
2 čajni žlici mletega koriandra
olje za cvrenje

Čičeriko namočimo čez noč (namakamo vsaj 8 ur). Namočeno čičeriko speremo in dobro odcedimo (če je masa premokra bodo kroglice med cvrenjem razpadle). V skledo damo nato čičeriko, narezano čebulo in česen ter vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, dokler masa ni gladka. Dodamo nasekljene liste peteršilja, koriandra ter začimbe. Vmešamo še moko s pecilnim praškom, ter damo maso v hladilnik za vsaj 2 uri.

Maso vzamemo iz hladilnika, z dvema čajnima žlicama oblikujemo kroglice (kot žličnike) ter jih cvremo v vročem olju. Kroglice vmes obrašamo, da so lepo ocvrte na vseh straneh ter jih polagamo na papirnato brisačo.

Iz zgoraj navedenih količin dobimo približno 30 kroglic.

Pita kruhke prerežemo na pol ter napolnimo s falafel kroglicami, narezanim paradižnikom, čebulo in svežo kumaro. Prelijemo z jogurtovo omako in postrežemo.


"Jogurtova" omaka s tahinijem:
Sestavine:
Lonček sojinega navadnega jogurta
2 jedilni žlici tahinija (sezamove paste)
sok pol limone
mleti česen
sol
poper

Sestavine zmešamo in pustimo stati nekaj časa da se okusi premešajo.

4 komentarji:

  1. Sploh pa, falafel ne vsebuje kumine (Carum carvi) temveč kumin (Cuminum Cyminum).

    OdgovoriIzbriši
  2. Beti hvala za opozorilo. V falaflu je bil kumin in ne kumina. Ne zivim v Sloveniji in sem se malo ustela pri prevajanju imen zacimb, bom naslednjic bolj pozorna.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne, Fafi, ni zazgano ampak ful dobro! Probaj narest, pa bos vidla, da dobijo tako barvo.

    V, hvala za super recept!

    K

    OdgovoriIzbriši