sobota, 19. januar 2013

Okra v paradižnikovi omaki

Za vse tiste, ki je še niste poskusili, okra ali bamija (ali pa po slovensko in zelo neprivlačno "jedilni oslez") nima izrazitega okusa, nekaj nežnega, podobno kot malancan. Ponavadi se uporablja za zgoščevanje čorb, ker med kuhanjem postane sluzasta (še posebno, če se kuha narezana v koščkih). Je pa (baje) odličen vir kalcija.

Sestavine:
-200g sveže okre (ali pa zmrznjene)
-pol pločevinke pelatov
-čebula
-dva stroka česna
-mleti koriander (tretjina čajne žlice), cimet (ščep), mleta paprika, sol
-listi svežega koriandra
-sok pol limone

Čebulo pražimo na malce olja, da postekleni. Dodamo česen, pelate ter mlete začimbe. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo plodove okre (ki smo jim odrezali peceljčke) in sok pol limone. Pokrito kuhamo na nizkem ognju kakšno uro, sproti  zalivamo z malce vode (ravno toliko, da se ne prijemlje, vendar ne preveč, da ne plava vse v vodi). Če želimo malce bolj gosto omako, lahko plodove okre narežemo, da se med kuhanjem razpustijo. Na koncu posujemo z listi koriandra. Postrežemo s kuskusom ali rižem.

3 komentarji:

  1. Okra mi je všeč, jo pa pri nas še nisem zasledila. Kje se jo pa da kupiti?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne vem, kje se jo da kupiti v Sloveniji. Tete na Kulinariki.net pravijo da v Leclercu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdaj se jo da dobiti...041 649 430

      Izbriši