nedelja, 24. marec 2013

Ajdovi piškotki z rabarbarino čežano *shortbread*

Če ste na dieti, ne berite te objave. Mislim da shortbread izvira iz Škotske in se tradicionalno speče cel pekač testa, ki se pečen nareže na rezine ali pravokotničke. Razmerje med maščobo in moke je praviloma 2:3, več ko je maščobe, bolj so krhki. Mi smo poskusili z ajdovo moko in kokosovim oljem...rezultat je odličen.

Sestavine:
-skodelica ajdove moke
-cca 100g kokosovega olja
-dve jedilni žlici mletih orehov
-pol čajne žlice soli
-pol čajne žlice pecilnega praška
-par jedilnih žlic rastlinskega mleka
-četrt skodelice sladkorja (lahko dodate več sladkorja, s to količino se ga ne čuti preveč)

V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in sladkor. Vmešamo kokosovo olje (trdo, ne stopljeno) in dobro pregnetemo s prsti, da dobimo drobljivo zmes (testo naj izgleda kot kup malo večjih drobtinic). V tej fazi lahko testo tudi zamrznemo. Dodamo mlete orehe ter postopno po žlicah dodajamo rastlinsko mleko, dokler ne dobimo gnetljive mase. Če se nam med gnetenjem masa preveč zmehča, jo damo za nekaj časa v hladilnik. Zvaljamo testo približno 1cm debeline, ter oblikujemo piškotke po želji. Pečemo cca 15 minut na 180-200 stopinj celzija, oz toliko, da piškotki rahlo porjavijo. Še tople lahko posipamo s sladkorjem.
Postrežemo z rabarbarino čežano, ki smo jo pripravili tako, da narezano rabarbaro z malce sladkorja in cimeta kuhamo, dokler se ne razkuha v čežano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar