Predno se primete za glavo: Res je, nezreli paradižniki vsebujejo alkaloid tomatin, ki je v velikih dozah toksičen, vendar je v zelenih paradižnikih prisoten v izredno nizkih koncentracijah zato so čisto primerni za uživanje. Poleg tega raziskave kažejo da tomatin deluje tudi antikancerogeno. Kakorkoli že, marmelada je odlična kot priloga v sendviču.
Marmelada iz zelenih paradižnikov
Sestavine:
20 srednje velikih zelenih paradižnikov
3 srednje velike čebule
3 zelene paprike
2 skodelici jabolčnega kisa
2 skodelici rjavega sladkorja
pol čajne žličke soli
čajna žlica gorčičnih semen
suh feferon (po želji)
Paradižnike, čebulo in papriko narežemo na majhne kose in damo v večjo posodo. Dodamo sladkor, kis ter ostale sestavine ter kuhamo na srednjem ognju dokler se zelenjava ne razkuha in zgosti (približno eno uro, lahko tudi več, odvisno od količine sestavin). Med kuhanjem obvezno mešamo, da se zelenjava ne prime.
Ko je marmelada kuhana oziroma je dovolj gosta/redka, kakor komu pač ustreza, še vročo natočimo v kozarce in ohladimo.
Marmelada iz rdečih paradižnikov
Sestavine:
10 srednje velikih zrelih paradižnikov
2 srednje veliki čebuli
pol skodelice rjavega sladkorja
pol skodelice jabolčnega kisa
pol čajne žličke soli
feferon ali kajenski poper (po želji)
Enako kot zgoraj, paradižnik in čebulo narežemo na kose, lahko pustimo večje kose, ker se zreli paradižnik bolj razkuha kot zeleni. Dodamo začimbe ter kuhamo na srednjem ognju dokler se marmelada ne zgosti. Med kuhanjem mešamo, da se zelenjava ne prime. Po želji dodamo več kisa ali sladkorja, če želimo bolj sladko marmelado.
Ni komentarjev:
Objavite komentar