nedelja, 20. marec 2011

Kreolski Hoppin' Jean in pečen tofu z rožmarinom *Vegan Soul Kitchen*

Poskus št. 2 iz Vegan Soul Kitchen - Kreolski Hoppin' Jean ter pečen tofu z rožmarinom.

Sestavine:
-3/4 skodelice črnookega fižola (mi smo uporabili črnega)
-1/2 skodelice riža
-olivno olje
-1/2 skodelice sesekljane šalotke
-1/8 čajne žlice čebule v prahu
-1/4 čajne žlice česna v prahu
-1/2 čajne žlice mlete paprike
-1/2 čajne žlice čilija v prahu
-1/8 čajne žlice kajenskega popra
-1/4 čajne žlice timijana
-1/4 čajne žlice origana
-2 skodelici jušne osnove
-400g pelatov oz narezanega paradižnika
-sol

Fižol namočimo čez noč, odcedimo, speremo ter skuhamo. Tudi riž namočimo čez noč, speremo, ter med konstantnim mešanjem pražimo v ponvi približno 2 minuti, da vsa voda izhlapi. Dodamo žlico olivnega olja in pražimo še 2 minuti, da začne riž rjaveti. Dodamo šalotko, čebulo v prahu, česen v prahu, mleto papriko, čili, kajenski poper, origano in timijan, ter še malo olivnega olja. Med mešanjem kuhamo še nekaj minut, da se čebula zmehča, nato dodamo jušno osnovo, pelate oz. paradižnik, sol ter fižol. Pokrijemo ter kuhamo cca. 40 minut oz. toliko časa da je riž kuhan. Odstavimo z ognja in pustimo stati pokrito še 10 minut. Postrežemo s pekočo omako.

Sestavine za tofu:
-približno 500g čvrstega tofuja
-olivno olje
-jušna žlica svežega rožmarina (ali pol žlice suhega)
-1/4 čajne žlice mlete paprike
-sol

Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija.  Tofu narežemo na rezine, ga stisnemo med papirnate brisačke da iztisnemo vodo, ter narežemo na kocke. V skledi zmešamo olivno olje, rožmarin, papriko in sol, ter v marinado nežno vmešamo kocke tofuja. Tofu pečemo v pečici približno 30 minut, vmes enkrat obrnemo, da je zunaj lepo hrustljavo zapečen in notri mehek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar