Snickerdoodles (pojma nimam kako bi to poslovenila) so navadni piškoti, katerih osnovni recept je brez jajc, se pravi čisto pravi veganski. Peke nisem ravno vešča zato nerada eksperimentiram z recepti in sestavinami ter se ponavadi držim preverjenih receptov kot pijan'c plota. Tale je iz Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar. Testo je bilo malo prevec suho, zato bi naslednjič dodala malo vec tekočine. Končni izdelek je bil lepo krhek, mogoče ne tako lepo krhek kot klasična ne-veganska verzija z maslom in jajci, ampak vseeno super.
Sestavine (za približno 30 piškotov):
-1/2 skodelice olja
-1/2 skodelice sladkorja (recept veleva 1 skodelico, ampak se mi je zdelo preveč)
-1/4 skodelice javorjevega sirupa
-3 jedilne žlice rastlinskega mleka
-čajno žlico vanilijevega in čokoladnega ekstrakta
-1 in 2/3 skodelice moke
-3 jedilne žlice kakava v prahu
-čajno žlico sode bikarbone
-ščep soli
-pol čajne žlice cimeta
-pol čajne žlice (ali manj) kajenskega popra
Olje, javorjev sirup, sladkor, mleko (ter ekstrakte, če jih uporabljamo) stepamo da se sladkor raztopi. Pomembno je da se sladkor res raztopi, drugače bodo piskoti trdi. Vse ostale suhe sestavine zmešamo skupaj ter jih postopno vmešamo v zmes olja in sladkorja. Testo mora biti lepo gnetljivo. Oblikujemo kroglice ter jih sploščimo na krožnik kjer smo prej zmešali rjavi sladkor s cimetom. Piškote nato polagamo v pekač, s posladkano stranjo obrnjeno navzgor (piškoti na spodnji sliki so mogoče narejeni iz malo presuhega testa, svetujem da se malo bolj razredči). Pečemo približno 10 minut na 180 stopinjah. Ker so piškoti temne barve, se ne bo lepo videlo kdaj so pečeni, po vrhu bodo sicer malce razpokali, ampak predlagam da se jih ima budno na očeh ker se začnejo robovi kar hitro žgati če so v pečici kakšno minuto predolgo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar