nedelja, 28. april 2013

Mali in veliki taco

Če bi se mi dalo packati, bi mehiško hrano jedla vsak dan...in pogosto bi defaultala na guacamole in črni fižol. Tokrat smo se igrali še z oblikovanjem taco lupinic.

Za fižol potrebujemo:
-cca 150g suhega črnega fižola, namočenega čez noč
-pločevinko (lahko malo manj kot celo) pelatov
-manjšo čebulo
-strok ali dva česna (količna odvisna od tega ali ste doma ali greste v službo)
-en chipotle čili
-dimljena mleta paprika
-kumina, sol, mleti koriander

Namočen fižol skuhamo in odcedimo. Na olju popražimo čebulo, česen, dodamo kuhan fižol, pelate, začimbe, premešamo in pokrito kuhamo cca pol ure, da se vse skupaj malo zgosti (odvisno od tega, koliko pelatov ste dodali). Ko je kuhano, delno zmiksamo s paličnim mešalnikom (ne vsega, nekaj fižolčkov pustimo celih).

Medtem, ko kuhamo omako pripravimo paradižnikovo salso:
Sesekljamo tri paradižnike, dodamo narezane liste koriandra, malce rdeče čebule, sok pol limete, sol, lahko malce narezanega čilija. Še bolje je, če med rezanjem paradižnika odstranite sredico, bo vse skupaj manj tekoče.

Guacamole pa pri nas delamo po vedno istem receptu, ki ga najdete tule.

Za taco lupinice vzamemo koruzne tortilje in jih prepognemo v narobe obrnjen model za muffine. Moje tortilje so imele premer cca 14cm in ker imam model za tiste mini muffine, sem nekaj tortilj obrezala, da so imele manjši premer in so bile velike ravno za dva ugriza (kar je super, če pripravljate tacose za kakšno zabavo). Kakorkoli, možnosti je ogromno, pač odvisno od velikosti modela in tortilj. Pečemo v pečici toliko časa, da se tortilje hrustrjavo zapečejo. Pečemo na malce nižji temperaturi da se zapečejo počasi, drugače se hitro zažgejo. Če so tortilje pretrde in se ne prepognejo lepo, jih dajte za nekaj sekund v vročo pečico, da se malce zmehčajo, nato jih zapecite do konca.



Ni komentarjev:

Objavite komentar