ponedeljek, 2. april 2012

Rabarbarin parfait

Z dodatkom ovsenih kosmičev ali pa mueslijev prav dober in zdrav zajtrk. Lako pa tudi sladica.

Za rabarbarino čežano potrebujemo:
-3-4 stebla rabarbare
-4 žlice rjavega sladkorja (ali agavinega sirupa)

Rabarbaro narežemo na kocke ter skupaj s sladkorjem pokuhamo na ognju, da se spremeni v dokaj gosto čežano. Rabarbara spusti kar dosti vode, tako da jo je potrebno kuhati kar kaksnih 15-20 min (ob mešanju), da voda pohlapi.

Za kremo/jogurt/skutno kakorkoli temu pravimo, pa vzamemo:
-200g indijskih oreškov (ali pa kombinacija kakršnihkoli oreškov, recimo mandljev in indijskih oreškov)
-2 žlici kokosovega olja
-3 žlice agavinega sirupa (ali več)

Oreške namočimo cez noč, jih odcedimo ter skupaj s stopljenim kokosovim oljem in agavinim sirupom vržemo v blender. Dodamo kakšno žlico vode, da se lepše miksa. Maso pretočimo v skodelice, lahko dodamo par žlic ovsenih kosmičev, prelijemo čez še malo mase ter po vrhu prelijemo z rabarbarino čežano. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se malce strdi (če smo dodali kokosovo olje). Če pustimo stati čez noč, se ovseni kosmiči lepo namočijo in imamo super zajtrk.

Komentar: Količino sladkorja kombiniramo glede na sadje, ki ga uporabljamo za čežano. Rabarbara je zelo kisla, zato je fino, ce je oreškova krema bolj sladka. Če za čežano uporabljamo kakšno drugo sadje, recimo jagode ali pa kaj bolj sladkega, potem v oreškovo kremo dodamo malce limoninega soka, da je bolj podobna skuti ali jogurtu.

2 komentarja:

  1. Še nikoli nisem kuhala z rabarbaro, se je kar malo bojim. Sem pa tudi radovedna! In tole zgleda fino! Aja, mislim, da imaš tako mizo kot jaz:) (macesnova iz Ikee?)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ha, rabarbare sem se tudi jaz leta izogibala, dokler se nisem opogumila kaksno leto nazaj. Res je da spusti kar veliko vode. Okus ni prevec specificen, je le zelo kisla (gre super z jagodami). Ja, miza je iz Ikee (ne vem ce je macesnova, sem pa opazila da je zelo mehek les in vsak malo bolj "na trdo" postavljen kozarec pusti vdolbinico :(

    OdgovoriIzbriši